Mensen aan het woord


Leestijd: 3 min. per interview / story

Het Mensa Fonds heeft een aantal mensen geïnterviewd die betrokken zijn bij het Mensa Fonds. Zij hebben een award gewonnen of zijn genomineerd voor een award, of zijn vrijwilliger die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het Mensa Fonds.

Marc Bezembinder, vrijwilliger en fotograaf van het Mensa Fonds
Corina de Boer, de winnaar van de Mensa Fonds Award Maatschappij 2017
Fleur Terpstra, de winnaar van de Mensa Fonds Award Onderwijs 2017
Jeroen Stolwijk, ontwerper van het Mensa Fonds logo
Suzanne Buis, genomineerd Mensa Fonds Award Maatschappij 2017
Noks Nauta, winnaar mensa Fonds Award Maatschappij 2016
Tessa Kieboom, winnaar Mensa Fonds Award Onderwijs 2016
Rudo Slappendel, veilingmeester benefietveiling 2017
Lotte van Lith, winnaar Mensa Fonds Award Werk 2016
Lavinia Meijer, winnaar Mensa Fonds Award Maatschappij  2015
Ilona Boeren, zij stelde 2 kavels beschikbaar voor de benefietveiling
Esmeralda Klein Reesink, vroeg bij haar promotie een bijdrage aan het Mensa Fonds in plaats van cadeaus.
Danielle Krekels, winnaar Mensa Fonds Award Werk 2015
Anita Wuestman, winnaar Mensa Fonds Award Onderwijs 2015

Vrijwilliger in beeld: Marc Bezembinder


Wie weet heb je hem ontmoet tijdens de Mensa Fonds Awards, of heb je genoten van de prachtige foto’s die hij heeft gemaakt: de fotograaf Marc Bezembinder. Omdat wij blij zijn met zijn bijdrage aan het Mensa Fonds, zetten we ook deze vrijwilliger graag in het zonnetje in dit korte interview.

Uitdaging
Marc is familie van bestuurslid Christianne. Dat blijkt wel uit de achternaam, waar Marc overigens bijzonder trots op is. Hoe hij bij het Mensa Fonds betrokken raakte? “Christianne had via social media wat van mijn werk gezien en heeft me vervolgens benaderd of ik het leuk zou vinden om de Mensa Fonds Awards 2018 vast te willen leggen. Aangezien ik geen idee had wat dit was en wel van een uitdaging hou heb ik ja gezegd.”

IT
In het dagelijks leven is Marc overigens geen fotograaf, maar werkt hij voor een Japanse International. “Ik ben verantwoordelijk voor de IT-dienstverlening in Europa en dan specifiek onze fabrieken, R&D omgevingen, automotive- en logistieke tak. Juist deze onderdelen zijn moeilijk te standaardiseren en ik krijg dan ook de meest exotische IT vragen voor mijn kiezen waarbij dan meestal ook nog wordt gesteld dat het gisteren moet zijn geïmplementeerd. Het is een drukke baan maar wel heel erg leuk, vooral omdat ik midden in de techniek zit wat echt mijn ding is.”

Soms vraag ik me wel eens af “waarom wil ik dit toch allemaal weten….”

De natuur in
Midden in de techniek… Dat lijkt iets heel anders dan fotograferen, maar Marc ziet weldegelijk een link: “Het ontwikkelen van je foto’s wat je vroeger in de Doka deed, doe je tegenwoordig digitaal. Fotograferen heeft voor mij met de komst van het digitale tijdperk dus weer een behoorlijke impuls gekregen.” En wat fotografeert deze techniekliefhebber dan het liefst… natuur- en wildlife. “Ik vind het heerlijk om de natuur in te trekken met 15kg aan apparatuur op  mijn rug om de mooiste plekjes van onze schitterende aarde vast te leggen.”

Mensa Fonds Awards
Naast natuur- en wildlife, mag Marc ook graag mensen fotograferen. En die waren er natuurlijk op de Mensa Fonds Awards genoeg. Van de Awards zelf heeft hij maar een deel meegekregen: “Op het moment dat ik met de camera bezig ben, ben ik constant het moment aan het zoeken voor de foto Daardoor hoor ik sprekers eigenlijk niet meer.” Wel heeft hij voor en na het evenement leuke gesprekken gehad en contacten opgedaan. “Ik heb zelfs een leuk Facebook contact overgehouden met iemand (HB’er) die bijna dezelfde achtergrond, opleiding en martial arts heeft gedaan als ik, heel bijzonder!”

Meer van Marc
De foto’s die Marc gemaakt heeft, staan op de website van het Mensa Fonds en zijn op te vragen bij Christianne. Meer werk van Marc is te zien via https://www.marcb.nl, de link stuurt je automatisch door naar de diverse albums. Daarnaast zit hij op Facebook https://www.facebook.com/marc.bezembinder en zijn er een paar artikelen met foto’s gepubliceerd in het Life Style magazine Qualis.Ook actief bijdragen aan het Mensa Fonds? We overleggen graag over de mogelijkheden! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor een (bel-)afspraak.

Interview Corina de Boer

Het is leuk om slim te zijn
Corina de Boer – winnaar Mensa Fonds Award categorie Maatschappij
Onderstaand interview is verschenen in Nieuwsbrief 48 van mei 2018.


Corina de Boer won de Mensa Fonds Award 2017 in de categorie Maatschappij vanwege haar belangrijke bijdrage aan het organiseren en uitbouwen van de SlimmerIQuiz. Wat betekent de Award voor haar? En wat betekent de SlimmerIQuiz voor hoogbegaafdheid?
Een (telefonisch) interview door Joost Jager.

Corina de Boer werkt bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) als Personal Assistant van professor Robbert Dijkgraaf en als Eventmanager van Bureau Communicatie. In die hoedanigheid is ze zeer betrokken bij de SlimmerIQuiz die de Vereniging Mensa Nederland sinds 2013 jaarlijks met de UvA organiseert. Corina heeft zich niet alleen ingezet voor de ontwikkeling van dit kwalitatief hoogstaande event maar ook geïnvesteerd in de borging ervan voor de toekomst, mede met de steun van het Amsterdams Universiteitsfonds (AUF). De SlimmerIQuiz is belangrijk voor de beeldvorming rond hoogbegaafdheid in het algemeen en op basisscholen in het bijzonder. Ingezet wordt op de gedachte dat slim zijn leuk is. En de quiz laat dat zien.

We zouden graag horen of je blij bent met je award, maar het is alsof je me niet verstaat…
Hallo?... Ja, ogenblik. <stilte> Wacht even… ben je er nog? <weer stilte, voetstappen>. Zo beter?
 
Ja, luid en duidelijk. Waar zit je in hemelsnaam?
Ergens in de polder. We hebben net de sleutel gekregen van ons appartement in een gerenoveerde stolpboerderij. Ik sta nu waar we een beetje bereik hebben; niet toevallig in de hoek waar de dichtstbijzijnde zendmast staat. Maar goed: de award was een enorme verrassing. Een eer! Toen ik zag dat ik met Rineke Derksen en Suzanne Buis was genomineerd leek het me bijna onmogelijk om te winnen…

En toch gelukt. Dit jaar alweer de vijfde SlimmerIQuiz?
Jazeker. Vanaf het tweede jaar doe ik al mee. Er was direct een klik met het team van Mensa. We zijn blij dat we als Universiteit van Amsterdam partner kunnen zijn van zo’n mooi evenement. Eigenlijk is groep 8 voor ons nog wat aan de jonge kant – we richten ons meer op het middelbaar onderwijs. Maar ook de deelnemers aan de SlimmerIQuiz zijn toekomstige studenten

Lees meer...

Interview Fleur Terpstra

Interview met mr. Fleur Terpstra – winnaar Mensa Fonds Award categorie Onderwijs 2017
Interview door Joost JagerFleur Terpstra is juriste en gespecialiseerd in juridisch-organisatorische vraagstukken. Door de roerige schoolcarrière van een jonger hoogbegaafd familielid en haar eigen ervaringen op school raakte ze betrokken bij de problematiek van hoogbegaafden in het Nederlandse onderwijssysteem. Tegenwoordig staat Fleur als jurist met haar bedrijf Terpstra Legal veelal ouders bij wiens kinderen dreigen vast te lopen in het onderwijs en soms thuis komen te zitten. Fleur ontving de Mensa Fonds Award vanwege haar combinatie van ervaring en juridische kennis van het onderwijsrecht, waarbij ze anderen prikkelt en uitdaagt om meer oog te hebben voor de behoeften van hoogbegaafde kinderen in het onderwijs.

Meer oog voor de behoeften van kinderen in het onderwijs. Je maakte het zelf mee.
Inderdaad. Ik verveelde me enorm in de klas. Toen ik tien jaar oud was bedachten ze dat ik maar naar de middelbare school moest gaan. Zie je het voor je? Mijn jongste broertje kwam helemaal niet mee op school. Op een gegeven moment zat hij thuis en ontstond er een conflict met de school. Ik studeerde toen rechten en ben stage gaan lopen bij de advocaat die hier bij betrokken was.

Lees meer...

Interview Jeroen Stolwijk, ontwerper Mensa Fonds logo


Interview met Jeroen Stolwijk, ontwerper van het Mensa Fonds Logo
("Een logo is meer dan je naam in een kleurtje", zie www.droomvorm.nl)

Jeroen Stolwijk, ontwerper van het Mensa Fonds logo: Toen het Mensa Fonds bij me kwam voor een logo, zijn we eerst gaan zitten om te bepalen wat het logo uit moest stralen. In een gesprek kun je meestal prima aanvoelen wat er belangrijk is en wat niet. Zeker als je een logo maakt, komen klanten vaak met wensen als ‘ik wil
graag dat het logo flexibiliteit uitstraalt. En stevigheid. En samenwerken. En betrouwbaarheid, eigenzinnigheid, teamspirit, zelfstandigheid...’ en nog een paar van dat soort termen. Klinkt interessant, maar met een logo moet je proberen de essentie te pakken.

Gelukkig was het bij het Mensa Fonds niet zo. Het idee was helder: het Fonds ondersteunt mensen, stimuleert groei en veelzijdigheid en helpt hoogvliegers ontwikkelen. Als je dat terugbrengt tot de essentie,dan houd je groei en ontwikkeling over als kern. Daar ben ik mee verder gegaan.

Tijdens het gesprek had ik al het idee gekregen om de veelzijdigheid van het Mensa Fonds naar voren te brengen door er een kleurrijk logo van te maken. Het ontwikkelen en groeien zou ik willen tonen door beweging in het logo te brengen. Als ik die twee elementen kon combineren met een beeld dat ook nog eens de ‘hoogvliegers’ zou tonen, zou ik een goed logo hebben, zo dacht ik.

Lees meer...

Interview Suzanne BuisInterview Suzanne Buis, dit interview is eerder verschenen in onze niewsbrief.

'Pubers helpen van verstoppen naar (ver)schijnen', het Mensa Fonds draagt bij aan nieuw boek door Suzanne Buis.
Suzanne Buis is moeder van een puber, kleuter en een peuter, ze is Mensa-lid en auteur van boeken over hoogbegaafdheid en tientallen kinderboeken. Dit jaar was Suzanne ook genomineerd voor een Mensa Fonds Award 2017. Mensa Fonds draagt financieel en qua netwerk bij aan de totstandkoming van haar boek over pubers en hoogbegaafdheid. Wat is haar plan?

Suzanne: "Alsof de puberteit niet al ingewikkeld genoeg is voor veel kinderen (en hun ouders), krijgen hoogbegaafde kinderen er vaak ook nog veel eerder mee te maken. Hoe is het om 10 te zijn en al volop in de hormonen te zitten, als een van de weinige kinderen in een klas? Om te worstelen met grote levensvragen, terwijl je klasgenoten vooral nog vechten over afgepakte gummetjes?

Lees meer...

Interview Noks Nauta

interview met Noks Nauta – winnaar Mensa Fonds Award categorie Maatschappij
 
Noks Nauta, psycholoog en bedrijfsarts, ontving na jaren van vrijwilligerswerk en tomeloze inzet de Mensa Fonds Award in de categorie Maatschappij. De jury had grote bewondering voor de wijze waarop Noks zich inzet op alle vlakken, zowel binnen als buiten haar eigen vakgebied. Een paar dagen voordat we haar spraken werd ze zelfs Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ze kreeg het lintje, net als de Mensa Fonds Award, vanwege haar inzet voor hoogbegaafde volwassenen en hoe zij het beste kunnen worden ingezet in de maatschappij. Noks was in 2000 een van de eersten die dit onderwerp op de kaart zette.  

We mogen je inmiddels twee keer feliciteren!

Inderdaad. Ik ben er wel een beetje ondersteboven van … Eigenlijk wil ik zelf helemaal niet in de schijnwerpers staan. Ik ga liever gewoon aan het werk! Eerlijk gezegd heb ik me nooit zo gerealiseerd wat de invloed is van wat ik doe. Het is me overkomen. De Mensa Fonds Award - en nu onlangs een lintje - zijn wel een fijne bevestiging van al het werk van de afgelopen jaren.

Waar komt de drang vandaan?
Drang is niet helemaal het juiste woord. Ik kwam er op mijn 52e achter dat ik hoogbegaafd ben. Er viel toen veel op zijn plek. Door mijn achtergrond als bedrijfsarts en A&O-psycholoog heb ik me in het onderwerp gestort en in 2010 samen met Maud van Thiel het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV) opgericht. Dat is niet iets waarbij je binnen een paar maanden resultaat ziet. Je begint na jaren een keer te oogsten.

Lees meer...

Interview Tessa Kieboom


Interview met prof. dr. Tessa Kieboom
"Een wetenschappelijk kader omdat het kan", winnaar Mensa Fonds Award categorie Onderwijs in 2016. Dit interview is eerder gepubliceerd in onze nieuwsbrief.

Prof. dr. Tessa Kieboom, directeur van Exentra (het vroegere Centrum voor Begaafdheidsonderzoek) in Antwerpen is een van de grootste autoriteiten op het gebied van (hoog)begaafdheid in Nederland en België. Zij stelt dat de kern van hoogbegaafdheid niet het hoge IQ is, maar het verruimde bewustzijn. Dit bewustzijn versterkt naarmate het IQ toeneemt en zorgt dat veel hoogbegaafden meer prikkels zien en voelen. Tessa geeft regelmatig lezingen aan docenten en andere betrokkenen om haar kennis over te dragen en hen te inspireren met praktijkcases.

En daar was opeens die prijs uit Nederland...
Ja, wat een eer, zeg... Het was echt totaal onverwacht! Nou ja, uw verdiensten liegen er niet om.

Bent u zelf hoogbegaafd?
<stilte> Eh... geen idee. Waarom ik het niet weet? Omdat dit me niet uitmaakt. Laat mijn toehoorders maar oordelen wat ze aan me hebben. Alleen IQ zegt zo weinig. Het gaat er om wat ik voor anderen kan doen. En niet of ik het zelf ‘ben’.

Waarom dan toch die interesse in het onderwerp?
Eerst studeerde ik Economie, stel je voor. Daarna werd het Didactiek aan de Universiteit van Antwerpen. Zo kwam ik met hoogbegaafdheid in aanraking. Pas echt concreet werd het toen ik stagebegeleider werd en ook les ging geven. Ik had een leerling met hele goede resultaten, maar die zat eigenlijk nooit op te letten. Toen ik haar vroeg of de lesstof haar wel interesseerde zei ze ‘nee’. Dat vond ik fascinerend.

Lees meer...

Interview Rudo Slappendel


Ontmoet de opvolger van Alexander Pechtold bij het Mensa Fonds!
Rudo Slappendel is de veilingmeester op de Mensa Fonds benefietveiling van 11 februari 2017. Eerder trad hij al in de voetsporen van Alexander Pechtold. Tijd voor wat vragen aan hem….

Rudo, je leidt als vrijwillige veilingmeester de Mensa Fonds veiling: wat motiveert je?
Ik heb Mensa vanaf een zijlijn gevolgd, doordat mijn vriendin Leila Prnjavorac er actief voor is. Ik vind het een leuke club mensen en zet mij graag voor dit goede doel in.

Als professionele veilingmeester volgde je Alexander Pechtold op: hoe kwam dat zo?
Pechtold zou een veiling leiden, maar moest 15 minuten van tevoren afzeggen vanwege politieke verplichtingen. De organisatie zat met de handen in het haar. Ik had al eerder als veilingmeester opgetreden, dus voor mij een logische stap om mijzelf aan te bieden. Dit werd een succes en ik heb de hamer voor deze veiling van hem overgenomen.

Heb je verder nog ambitie om Alexander Pechtold op te volgen, als partijleider D66?
Nee hoor, dat mag hij blijven doen.

Wat vind je leuk aan veilingmeester zijn?
Ik vind het leuk om, in dit geval, voor het fonds geld op te halen. Het is leuk om met je publiek te spelen en net die ene euro mee eruit te kunnen slepen. Dus wees op je hoede zaterdag ;-).

Heb je nog een anekdote, tips, iets om mee te geven aan bezoekers.....
Een tip voor zaterdag; Pas op, als je kriebel aan je hoofd hebt, of naar een vriend/kennis zwaait. Je hand omhoog is een bieding!

Meer informatie over Rudo Slappendel vind je op/via zijn LinkedIn pagina : klik hier

Het programma en de kavels van de Mensa Fonds veiling 11-2-2017 vind je elders op de website, klik hier.