Interview Corina de Boer

Het is leuk om slim te zijn
Corina de Boer – winnaar Mensa Fonds Award categorie Maatschappij
Onderstaand interview is verschenen in Nieuwsbrief 48 van mei 2018.


Corina de Boer won de Mensa Fonds Award 2017 in de categorie Maatschappij vanwege haar belangrijke bijdrage aan het organiseren en uitbouwen van de SlimmerIQuiz. Wat betekent de Award voor haar? En wat betekent de SlimmerIQuiz voor hoogbegaafdheid?
Een (telefonisch) interview door Joost Jager.

Corina de Boer werkt bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) als Personal Assistant van professor Robbert Dijkgraaf en als Eventmanager van Bureau Communicatie. In die hoedanigheid is ze zeer betrokken bij de SlimmerIQuiz die de Vereniging Mensa Nederland sinds 2013 jaarlijks met de UvA organiseert. Corina heeft zich niet alleen ingezet voor de ontwikkeling van dit kwalitatief hoogstaande event maar ook geïnvesteerd in de borging ervan voor de toekomst, mede met de steun van het Amsterdams Universiteitsfonds (AUF). De SlimmerIQuiz is belangrijk voor de beeldvorming rond hoogbegaafdheid in het algemeen en op basisscholen in het bijzonder. Ingezet wordt op de gedachte dat slim zijn leuk is. En de quiz laat dat zien.

We zouden graag horen of je blij bent met je award, maar het is alsof je me niet verstaat…
Hallo?... Ja, ogenblik. <stilte> Wacht even… ben je er nog? <weer stilte, voetstappen>. Zo beter?
 
Ja, luid en duidelijk. Waar zit je in hemelsnaam?
Ergens in de polder. We hebben net de sleutel gekregen van ons appartement in een gerenoveerde stolpboerderij. Ik sta nu waar we een beetje bereik hebben; niet toevallig in de hoek waar de dichtstbijzijnde zendmast staat. Maar goed: de award was een enorme verrassing. Een eer! Toen ik zag dat ik met Rineke Derksen en Suzanne Buis was genomineerd leek het me bijna onmogelijk om te winnen…

En toch gelukt. Dit jaar alweer de vijfde SlimmerIQuiz?
Jazeker. Vanaf het tweede jaar doe ik al mee. Er was direct een klik met het team van Mensa. We zijn blij dat we als Universiteit van Amsterdam partner kunnen zijn van zo’n mooi evenement. Eigenlijk is groep 8 voor ons nog wat aan de jonge kant – we richten ons meer op het middelbaar onderwijs. Maar ook de deelnemers aan de SlimmerIQuiz zijn toekomstige studenten

, dus waarom niet? Soms komt het voor dat zeer getalenteerde kinderen uit het basisonderwijs al betrokken zijn bij de UvA. De jongste is, meen, ik 7 jaar oud.

Hoe is de sfeer tijdens de SlimmerIQuiz?
In het begin hebben de deelnemers heel even last van zenuwen. Daarna is het alleen maar een groot feest. Bij de tweede editie verplaatsten we de finale naar de aula van de universiteit, aan de Singel. Hierdoor konden ook de docenten en ouders mee en werd het een nóg groter feest. Als de kinderen binnenkomen in de aula, dan zijn ze zichtbaar onder de indruk. ‘Wow’… je ziet het ze denken. Verder komen ze niets te kort: er is ruimte om te spelen, te rennen, te lunchen, even naar buiten te lopen en midden in Amsterdam te staan… kortom: feest.

Groeit de quiz zo langzamerhand niet uit z’n jasje?
Qua aantal teams dat mee kan doe aan de finale zitten we aan onze grens, ja. Maar we groeien op een andere manier. Steeds meer scholen doen mee aan de landelijke voorrondes. En om de spanning er in te houden tijdens het juryberaad - typisch zo’n moment dat je de kinderen bezig moet houden – heb ik een keer mijn collega Professor Robbert Dijkgraaf gevraagd een mini-college te geven. Dat was een groot succes: het mini-college is nu een vast onderdeel van het programma met elke jaar een andere wetenschapper over een leuk thema. Daarnaast is er tijdens de finale een livestream, zodat de hele klas van de deelnemers op school kan meekijken.

Virtuele ruime voor extra publiek! Wordt de livestream goed bekeken?
Absoluut. Na de finale blijven de beelden online beschikbaar, onder meer op de website van de UvA. Verbazingwekkend is dat de reportages van de SlimmerIQuiz een enorme hoeveelheid views hebben. Kennelijk wordt er door klassen in het hele land naar gekeken. Op zo’n moment merk ik dat ik - samen met mijn collega Regien Bloch - in vijf jaar een mooi evenement op de kaart heb gezet.

Wat zijn het nou voor kinderen, die de finale halen?
Qua profiel? Daar weet ik eerlijk gezegd niet het fijne van. De voorrondes regelt Mensa. Wij stellen als UvA onder andere onze locatie beschikbaar voor de finale. Ik weet dat er goed wordt gelet op de samenstelling van een team. Drie rekenwonders leveren je waarschijnlijk geen overwinning op. Dus is het goed als er ook een praktische denker en een talenknobbel in het betreffende team zit. En ja, ze zijn natuurlijk slim. Daar gaat deze quiz tenslotte over: dat het leuk is om slim te zijn.

Ben je alweer bezig voor de finale van 2018?
Nou, wat dat betreft is het een hele mooie dag vandaag. Mijn collega Regien en ik hebben de ambitie om het elk jaar te organiseren. Vandaag bleek dat de universiteit er ook zo over denkt: de aula is opnieuw beschikbaar gesteld - dit jaar op 14 november - en we ontvangen ook nu weer sponsoring, met name van het Amsterdams Universiteitsfonds. Zonder dit fonds krijgen we het überhaupt niet voor elkaar. Daarnaast helpen ook de cateraar en onze andere sponsors, die de goodiebag flink vullen. Wij zijn dus heel blij.

Terecht. Mogen we, ten slotte, nog een tip voor toekomstige winnaars van de Mensa Fonds Award?
Als je iets met hart en ziel doet, dan straal je dat uit. Anderen het goede en het leuke gunnen levert je altijd wat op. Voor mij zijn bijvoorbeeld de lachende gezichten van de kinderen onbetaalbaar. Dát is winnen. En de award is mijn bonus.

Meer weten over het werk van Corina? Bekijk de website van de SlimmerIQuiz. Zelf iemand voordragen voor een Mensa Fonds Award en zo HB in beeld brengen? Dat kan via het online formulier.