Gepubliceerde nieuwsbrievenMaandelijks wordt door het Mensa Fonds een nieuwsbrief verstuurd. Hierin brengen we donateurs, vrijwilligers en geïnteresseerden op de hoogte van de activiteiten van het Mensa Fonds.
Indien je deze (gratis) nieuwsbrief wilt ontvangen stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met uw voor-en achternaam.

14 mei 2019
Help mijn moeder is hoogbegaafd! Een referentie naar een artikel van Gilian Turner in The Lancet over intelligentie en het X-chromosoom, aankondiging van drie bijzonder smakalijke benefietdiners. Verder een artikel van Grijs Goudzoeker Thérésa Oost. Lees hier alles.

14 april 2019
Wat een geweldige veiling! En het is nog niet klaar...
De jaarlijkse veiling vond plaats in een zaal in I-Dock, onder het oog van miljoenen kostende jachten in de naastgelegen haven waarvan de bezitters helaas nog niet tot onze ambassadeurs behoren. Zo sympathiek dat I-Dock ons wilde sponseren. Daarvoor hartelijk dank het restaurantteam! Er zijn nog enkele kavels om op te bieden, inclusief een paar nieuwe. De opbrengst was € 1800 en nu de after sales is gestart hopen we we de € 2800 te halen. Lee alles hier - 60

2 april 2019
De laatste voorbereidingen voor de Mensa Fonds veiling zijn in volle gang. De kavellijst is aangevuld met een aantal spectaculaire items en de veilingmeester heeft er zin in. Lee alles hier - 60.

12 maart 2019
Een van de belangrijkste financiele bronnen van het Mensa Fonds is de jaarlijkse benefietveiling. ER zijn totaal verschillende kavels, aan het Mensa Fonds gedoneerd door mensen die het goede doel steunen: van boeken tot een heuse vliegtocht, van prachtige kunst tt een Koreaans diner. Lees alles hier - 59

14 februari 2019
Mensa Fonds ♥ -
Onze vrienden en donateurs hebben natuurlijk het hele jaar een bijzonder plekje in ons hart. Maar op deze Valentijnsdag willen we je graag extra bedanken. Want dankzij de warmhartige financiële, praktische en/of emotionele steun van mensen zoals jij krijgen we hoogbegaafden en hoogbegaafdheid steeds beter op de agenda. In het bedrijfsleven, de wetenschap, het onderwijs, de politiek, de hele samenleving. Lees hier - 58.

14 januari 2019
Samen maken we er een mooi jaar van! Vooruitblik van de voorzitter, interview met vrijwilliger en fotograaf Marc Bezembinder. Lees alles hier - 57.

17 december
Onze wensen voor 2019
In haar bijna 6-jarige bestaan heeft het Mensa Fonds zijn bestaansrecht bewezen en tegelijk geldt dat we nog volop zichtbaar moeten maken wat het belang is van meer aandacht voor hoge intelligentie. Lees onze voornemens hier.

19 november
In een goedgevuld Igluu Eindhoven werden de Mensa Fonds awards uitgereikt. Lees alles hier. - 55

10 november
Gegarandeerd echt nieuws van het Mensa Fonds! - 54
Met de Awards, Founding Friends bij voorzitter, bestuursvacature, nieuw boek Suzanne Buis, succes wijnproeverij smaakt naar meer en agenda. Zie bit.ly/2OEja0t

3 oktober 2018
Laatste dag om te nomineren - 53
Lees het laatste nieuws over de voordrachten en over onze gastspreker tijdens de Award uitreiking: Peter Riezebos; alhier.

2 oktober 2018
De jury wordt voorgesteld - 52
In Het Laatste Nieuws wordt de volledige jury van de Mensa Fonds Awards aan je voorgesteld. Voorzitter Leila Prnjavorac, Reinout van Kalleveen, Corina de Boer en Willem Bouwens. Lees het hier.

20 september 2018
Ken jij een persoon of een organisatie die, als het hoog-intelligentie betreft, het verschil maakt op het gebied van Onderwijs, Werk of Maatschappij? Draag deze persoon of organisatie dan voor voor een Mensa Fonds Award!  Je kunt voordragen tot en met 3 oktober. En noteer vast in je agenda, de feestelijk uitreiking is zaterdag 17 november in het hippe Igluu te Eindhoven, de voormalige Philips lichttoren. Als gastspreker zijn we er in geslaagd de oud-genomineerde Peter Riezebos vast te leggen. Hij publiceerde het boek "van mavo tot Harvard" waarin hij vertelt over zijn pad van schoolverlater tot multi-disciplinair student en zeer succesvol beroepskunstenaar.
Verder, meer dan 500 geinteresseerden bij groot HB020 festival, meer aanvragen voor ondersteuning, terugblik op de NRC Charity awards. Lees alles in nieuwsbrief 51.

15 augustus 2018
Een laatste oproep om te stemmen op het Mensa Fonds voor de NRC Charity Awards. Onze voorzitter maandagmorgen van 00:00 - 02:00 op NPO 1 bij Prem. Een artikel in het NRC voor meer aandacht voor de positieve kant van hoogbegaafdheid, een verhaal over een Topmiidag van een veilingkavel. Een boottocht in juni door Amsterdam. Lees alles in nieuwsbrief 51.

20 juli 2018
Steun het Mensa Fonds: stem!
Hoogbegaafdheid biedt bijzondere kansen voor ons allemaal. Laat ze niet liggen, stem op de advertentie van het Mensa Fonds voor de NRC Charity Awards.
Talent verdient support, de studenten vertaalden dat in het reclameconcept "hoogbegaafde op zoek naar bijles". Op de speciale website bij de advertentie maken we kennis met Hans, Angela, Tamara, Simon en Annette. Vijf hoogbegaafden, elk met een eigen kijk, een eigen verhaal. Ze vertellen op welke vlakken ze excelleren, maar ook op welk gebied ze ondersteuning kunnen gebruiken. Zie hoogbegaafdeopzoeknaarbijles.nl. Lees alles in nieuwsbrief 50.

18 juni 2018
Er komt steeds meer beweging rondom hoogbegaafdheid, en dat zie je terug in onze nieuwsbrief. Zo is er op allerlei manieren geld ingezameld, is er nieuws over de documentaire Ongewoon Hoogbegaafd en zijn er vrolijke berichten van de Club van 100. Verder vind je in deze editie een bijzonder korte, maar belangrijke enquete. En wat heeft een opblaasbare eenhoorn precies met het Mensa Fonds te maken? Je leest het in onze nieuwsbrief.  

15 mei 2018
Met veel plezier bieden we jullie weer de nieuwsbrief aan. De afgelopen periode hebben we weer diverse grote en kleine stappen gezet. Zo is er een fantastische locatie voor de Mensa Fonds Awards gevonden en is er zelfs een reclamecampagnge in de maak voor het Mensa Fonds. Je leest er alles over in deze nieuwsbrief. Verder in deze editie Award-winnaar Corina de Boer over (o.a.) de SlimmerIQuiz, nieuws over het nieuwwe boek van Suzanne Buis en meer.

4 april 2018
Met veel plezier bieden we jullie weer een nieuwsbrief aan met daarin een interview met Mensa Fonds Award winnares Fleur Terpstra, een toelichting over de ondersteuning die het Mensa Fonds biedt en een verslag van iemand die op de Mensa Fonds veiling de kavel bezoek aan de ambachtelijk boekbinderij Seugling heeft gekocht. En verder, voordragen voor Mensa Fonds awards 2018 en drie data voor de fundraising dinners die de voorzitter bij haar thuis organiseert.

10 maart 2018
Met veel plezier bieden we jullie weer een nieuwsbrief aan met daarin een verslag van de Vriend en Veiling dag die in februari georganiseerd werd. Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor de rondvlucht die diezelfde dag geveild werd, een uitnodiging om eens mee te eten voor het Mensa Fonds en een save the date.

5 januari 2018
Allereerst namens het gehele bestuur van het Mensa Fonds de allerbeste wensen voor 2018! Om het jaar goed te beginnen de nieuwste nieuwsbrief met daarin aandacht voor de Vriend en Veiling dag op 4 februari. Inschrijven voor deze gezellige dag kan nog steeds, kijk snel in de brief voor meer informatie! Verder aandacht voor de fondsenwervende boot en de documentaire van Emmi Visser.

5 december 2017
Zie de maan schijnt door de bomen
de fraaie nieuwsbrief is weer aangekomen
ook dit keer hebben we weer
nieuws, kort en bondig in een positieve sfeer

Met daarin de benefietveiling op 4 februari, het voor-en naprogramma, de documentaire van Emmi Visser, donatie vaneen gulle gever en een interview met Suzanne Buis over haar nieuwe boek.

13 november 2017
Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zo ver: de uitreiking van de Mensa Fonds Awards!
In de bijgevoegde "Special Edition: Awards" nieuwsbrief vindt u een verslag van deze bijzondere dag en uiteraard een overzicht van de winnaars!

7 november 2017
Nog maar een paar nachtjes slapen en het is eindelijk zover: de uitreiking van de Mensa Fonds Awards! Op 11 November wordt bekend wie er met een van de felbegeerde Awards naar huis gaat. In de bijgevoegde nieuwsbrief besteden we aandacht aan de drie categorieën en alle genomineerden.
Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor een diner georganiseerd voor de Founding en Silver Friends.

10 oktober 2017
Met veel plezier en trots bieden we jullie de nieuwsbrief van Oktober aan. Hierin staan alle genomineerden voor de Mensa Fonds Awards! Zoals jullie al eerder hebben kunnen lezen is de uitreiking van deze Awards altijd een feest. Daar wil je toch bij zijn?! Meer informatie hierover, zoals programma en hoe aan te melden, kunt u ook in dit nummer vinden.
Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor een hele mooie donatie...

5 september 2017
Met veel plezier bieden we jullie weer een nieuwsbrief aan met daarin een zeer interessant interview met prof. dr. Tessa Kieboom – winnaar Mensa Fonds Award categorie Onderwijs. Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor de Mensa Fonds Awards (de deadline voor voordragen sluit binnenkort!) en het Weekend-de-Luxe.
Voordragen voor de Mensa Fonds Awards kan dus nog nèt, lees snel het stuk voor meer informatie hierover!

08 augustus 2017
Vanuit de kern naar iets moois en complex.
Met veel plezier bieden we jullie weer een nieuwsbrief aan met daarin een stuk van Jeroen Stolwijk. De ontwerper van het logo van het Mensa Fonds legt hierin uit hoe het logo tot stand is gekomen. Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor de Mensa Fonds Awards (de locatie is bekend!), de veiling en de Mensa Research Journal.
Voordragen voor de Mensa Fonds awards is trouwens nog steeds mogelijk, lees dus snel het stuk voor meer informatie hierover!

18 juli 2017
Met veel plezier bieden we jullie weer een nieuwsbrief aan met daarin een stuk over de Mensa Fonds Awards. Deze zullen uitgereikt worden op 11 November a.s. op een nog nader te bepalen locatie. Voordragen voor de awards is trouwens nog steeds mogelijk, lees dus snel het stuk voor meer informatie hierover! Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor de Mensa Foundation en de zoektocht naar een leerstoel.

12 juli 2017 - Speciale Editie
In juni heeft Nelleke Boonstra afscheid genomen als bestuurder van het Mensa Fonds. Als onderdeel van haar afscheid hebben de achterblijvende bestuursleden voor haar een speciale nieuwsbrief samengesteld om haar te bedanken voor haar bijdragen en behaalde resultaten.

19 juni 2017
Met veel plezier bieden we jullie weer een nieuwsbrief aan met daarin een stuk van Ilona Boeren, enthousiast lid van de Club van 100. Ilona wil haar enthousiasme voor HB en in het bijzonder de Club van 100 met anderen delen en organiseert daarom een feest!
Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor de ontzettend gezellige Paasborrel, de Mensa Fonds Awards en een nieuw bestuurslid die zich voorstelt.

6 mei 2017
Met plezier bieden we jullie onze nieuwsbrief aan met daarin een prominent interview met Noks Nauta, Mensa Fonds Award winnaar Maatschappij 2016 én onlangs geridderd; met wijze lessen als 'je moet het echt zelf doen' en 'zoek de lastigste medewerkers op'.
Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor en prachtige foto's van de rondvlucht die Lourens met Jeroen maakte als resultaat van de Mensa Fonds veiling en twee nieuwe bestuursleden die zich voorstellen.

4 april 2017
Met plezier bieden we je onze nieuwsbrief aan waarin je o.a. meer te weten komt over het IHBV symposium betreffende hoogbegaafd en werk ("Wij zijn anders begaafd en willen onze talenten graag voor de rest van de wereld inzetten.”), uitgenodigd wordt om bij de voorzitter thuis te komen eten, de totaalopbrengst van de veiling vindt en de vooraankondiging van wat alweer de 5de uitreiking van de Mensa Fonds Awards wordt.

1 maart 2017
Onze nieuwsbrief wijst u de weg door de laatste kavels waarop u nog kunt bieden als nagift voor de Mensa Fonds veiling 2017: wie maakt ons los? Kijk snel en doe uw bod (of haal uw buren over dat te doen ;-).
Verder leest u hoe vrijwilliger Coos van den Berg zich in de strijd werpt - met resultaat - en hoe Club van 100 lid Wilma Voets haar familie als proefkonijn gebruikt voor het goede doel. Er is informatie over de Week van de Hoogbegaafdheid en bestuurslid Thérésa Oost heeft even tijd genomen om zich voor te stellen hoewel ze eigenlijk 'druk is met leven, liefhebben en lachen'.
Leesplezier toegewenst en wij denken daarbij: gegarandeerd!

30 januari 2017
Nog 1 dag om je aan te melden als je mee wilt eten van het boerenkoolaanbod (al dan niet vegetarisch) op 11 februari a.s.; dé manier om de tijd tussen de Kunst en Kitschshow om 16 uur en de veiling om 19 uur te overbruggen... Uiteraard ben je ook welkom als je alleen een onderdeel van het programma wilt meemaken (of tosties of niets wilt eten)! In bijgevoegde nieuwsbrief lees je actueel nieuws; niet het laatste nieuws, want op dit moment komen nog steeds kavels binnen. Blijf onze website dus volgen en als je een bod wilt uitbrengen maar niet kunt komen, geef het aan me door; dan zorgen we dat jouw bod toch wordt uitgebracht.

11 januari 2017
Het jaar 2017 is in vele opzichten veelbewogen gestart: we wensen u geluk, gezondheid en zo min mogelijk zorgen toe. Hetgeen in deze tijd een hele wens is, dat beseffen we. Op onze eigen bescheiden manier probeert het Mensa Fonds bij te dragen aan een betere wereld. In het najaar van 2017 reiken we voor het 5e jaar de Mensa Fonds Awards uit, om zo bij te dragen aan de zichtbaarheid en de beloning van mensen die bijzondere - nog te vaak ongeziene - prestaties leveren in het benutten en ontwikkelen van hb-talent. Deze en de andere activiteiten zijn niet gratis. Daarom hopen we dat we u mogen verwelkomen bij onze benefietveiling op 11 februari, dat u vrienden en kennissen meeneemt zodat we een ruime opkomst hebben, en/of dat u zelf ook een kavel beschikbaar wilt stellen. Lees er alles over in deze nieuwsbrief!
Verder ook een interview met de winnaar van de Mensa Fonds Award 2016 voor Werk Lotte van Lith: 'hoogbegaafdheid is hoe we fenomenen van de natuur kunnen begrijpen. Ik zal iedereen aanmoedigen om het in de volle breedte en diepte te omarmen'.

21 november 2017
Een speciale editie van onze nieuwsbrief over de Mensa Fonds Award uitreiking 2016...

3 november 2016
Vandaag maken we met trots en blijdschap de 9 genomineerden voor de Mensa Fonds awards bekend: u vindt hun namen en de toelichting in de nieuwsbrief. We nodigen u van harte uit de Awarduitreiking bij te wonen zaterdagmiddag 19 november in het Onderwijsmuseum in Dordrecht; opgeven graag z.s.m. bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Verder in deze nieuwsbrief:
- de spectaculaire vazen die kunstenares Nona Sint Jago heeft gemaakt speciaal voor de Mensa Fonds veiling, en haar bijzondere verhaal daarbij
- antwoord op de vraag waarom Jeroen Komen boeken doneert aan het Mensa Fonds
- informatie over de Mensa Fonds veiling op 11 februari a.s.
- het nieuwe (ons tweede) meerjarenbeleidsplan is klaar.
Veel leesplezier en we hopen u te ontmoeten op 19 november!

26 september 2016
De deadline om mensen of organisaties voor te dragen voor een Mensa Fonds Award nadert: 5 oktober. Niet meer twijfelen dus maar snel je voordracht indienen!
Verder in deze nieuwsbrief:
- het nieuwe Onderwijsmuseum in Dordrecht als locatie voor de Awards uitreiking op 19 november a.s.
- de datum voor de benefietveiling 2017 is bekend: 11 februari in De Bilt
- actief zijn als vrijwilliger voor het Mensa Fonds

4 september 2016
Drie data te noteren in je agenda:
- 17 september a.s., het door enthousiaste Mensa leden georganiseerde benefiet diner in Wageningen. Honoreer hun inspanningen en meld je nu aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- 5 oktober, de deadline om voordrachten in te dienen voor de Mensa Fonds Awards. Zorg dat goede mensen in de spotlight komen die ze verdienen en doe deze maand je voordracht via http://www.mensafonds.nl/index.php/voordracht-award
- 19 november, de uitreiking van de Mensa Fonds Awards in het nieuwe Onderwijsmuseum in Dordrecht:
Meer informatie over deze data en hun betekenis vind je in de bijgevoegde nieuwsbrief.
Verder is er aandacht voor de prachtige Mensa for Kids website, een internationaal vermaard project van onze Amerikaanse zusterorganisatie de Mensa Foundation.
Veel leesplezier en zoals altijd zijn reacties bij ons van harte welkom!

10 juli 2016
Met daarin een oproep om mensen te nomineren voor de Awards 2016 en aandacht voor 2 Award winnaars 2015: Danielle Krekels en Lavinia Meijer.
Verder in deze nieuwsbrief:
- een interview met Walther Ligtvoet die samen met anderen een benefietdiner organiseert (17 september a.s., komt allen!)
- meer activiteiten rond Grijs Goud
- een bestuur zonder voeten en of dat erg is

3 juni 2016
In bijgevoegde nieuwsbrief aandacht voor onze Founding Friend en gulle gever bij de veiling Jeroen Komen die deze week zijn boek Ik kan vliegen publiceerde. Let op zijn reisgenoot in deze nieuwsbrief, Mensa Fonds Awards jurylid Reinout van Kalleveen wiens managementboeken al drie jaar onderdeel zijn van de prijs voor de Award winnaars. Erg bijzonder allemaal!
Verder:
- ruime aandacht voor het werk van onze zusterorganisatie in de Verenigde Staten, the Mensa Foundation - sinds 1971 hebben ze al veel opgebouwd, ze zijn ons lichtend voorbeeld
- bestuurslid Karina Ahles over Grijs Goud, omdat ze graag de stenen over tafel ziet vliegen
- Grijs Goud in Vlissingen waar ze het toch wat rustiger aan doen
- verslag van een nieuw benefietdiner met Antilliaanse kippetjes
- en onze Awards: nomineer nu een persoon of organisatie die jou aanspreekt!

1 april 2016
In bijgevoegde nieuwsbrief aandacht voor de HB-ouderen die bij Omroep Max hun verhaal konden doen. Verder:
- Een kunstenares en een Award winnares over hun motivatie om bij te dragen aan de Mensa Fonds veiling
- Een opgewekt nieuw bestuurslid: 'er is voldoende werk'
- Aandacht voor jaarverslag en jaarrekening
- En de manier om het Mensa Fonds naar extra middelen te eten

6 maart 2016
De Week van de Hoogbegaafheid komt eraan: een initiatief van een aantal partners in het HB-veld, waaronder de Vereniging Mensa Nederland, onze oprichter. Warm aanbevolen!
Andere informatie in deze nieuwsbrief:
- de activiteiten van de stichting Oud Geleerd Jong Gedaan, waarvan het Mensa Fonds een aanvraag voor financiële ondersteuning honoreerde (pagina 2)
- krachtig en soepel worden dankzij de Mensa Fonds veiling (lees pagina 3 om te weten hoe dat werkt)
- waardering voor vertrekkend secretaris Carola van Oers
- waardering voor en reacties op het artikel over HB-ouderen van Noks Nauta in het AD
- de definitieve opbrengst van de Mensa Fonds veiling 2016

1 februari 2016
Met genoegen presenteren we weer onze Mensa Fonds nieuwsbrief met daarin een overzicht van wat er inmiddels gebeurt rond het thema Grijs Goud. We zijn daar erg enthousiast over omdat niet alleen intelligente ouderen zelf maar ook de samenleving voordeel ondervindt van het tot op hoge leeftijd blijven benutten van hoge intelligentie. Laat je gerust inspireren door Grijs Goud, meerdere partijen haken aan en jouw idee of project kan er ook bij!
Verder in deze nieuwsbrief een interview met de winnaar van de Mensa Fonds Award Maatschappij, Lavinia Meijer, hoogbegaafd en gepassioneerd om de harp als zelfstandig instrument zo dicht mogelijk bij het grote publiek te brengen. En natuurlijk de geweldige opbrengst van de veiling (waarvoor je nog tot 10 februari kunt bieden op laatste kavels), enkele wetenswaardigheden over Einstein, de fototentoonstelling in Roosendaal en een kerstborrel in Goes met opbrengsten voor het Mensa Fonds, waarvoor dank.

2 januari 2016
Allereerst namens het Mensa Fonds de beste wensen voor 2016: moge het een fijn jaar worden waarin jouw talenten maximaal benut worden en waarin je die van anderen mag herkennen en stimuleren.
In bijgevoegde nieuwsbrief lees je het laatste nieuws over de Mensa Fonds veiling en de Einstein lezing - geef je als het lukt voor woensdag a.s. nog op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. !
Verder in deze nieuwsbrief een interview met de winnaar van de Mensa Fonds Award Onderwijs, Anita Wuestman, die aangeeft haar volgende droom met meer zelfvertrouwen en overtuiging te benaderen...

30 november 2015
In deze nieuwsbrief:
- een interview met Danielle Krekels, winnaar van de Mensa Fonds Award Werk
- de uitnodiging voor de Mensa Fonds veiling op 10 januari a.s. en informatie over de kavels
- en daarbij de uitnodiging voor de lunchlezing over Einstein door de directeur van het Boerhaave Museum, voorafgaand aan de veiling Veel leesplezier en hopelijk tot ziens op 10 januari!

9 november 2015
In deze nieuwsbrief lees je alles over de inspirerende bijeenkomst van de awards uitreiking afgelopen zaterdag, met uiteraard informatie over de winnaars en de andere genomineerden.
Verder in deze nieuwsbrief:
- aandacht voor de benefietveiling op 10 januari a.s.
- een nieuwe bijeenkomst van de Club van 100 (kom gerust eens kijken)

8 oktober 2015

10 juli 2015

23 maart 2015

24 december 2014

23 november 2014

2 november 2014

5 oktober 2014

19 september 2014

5 september 2014

31 juli 2014

27 juni 2014

22 mei 2014

28 maart 2014

31 december 2013

23 oktober 2013

8 augustus 2013

25 juni 2013

21 mei 2013